Kuchenki elektryczne

Kuchenka elektryczna jest to popularne urządzenie elektryczne, które służy do gotowania oraz podgrzewania żywności. W przeciwieństwie do pieców gazowych zasilanych gazem, jest zasilana energią elektryczną.

Codzienne gotowanie

W kuchenkach elektrycznych bardzo często stosuje się płyty ceramiczne. Jako elementy grzewcze stosuje się elektryczne cewki grzewcze. Ze względu na swoje właściwości fizyczne płyta grzewcza nagrzewa się szybciej. Te płyty kuchenne mają również gładką powierzchnię, a zatem są łatwiejsze do czyszczenia, ale są znacznie droższe. Kolejna technologia – opracowana najpierw dla nowoczesnych kuchni, ale dziś również wchodząca na rynek krajowy – to gotowanie indukcyjne. Proces ten do tej pory podgrzewał naczynia ferromagnetyczne bezpośrednio poprzez indukcję elektromagnetyczną. Piece indukcyjne mają również gładką powierzchnię szklano-ceramiczną. Kuchenki elektryczne są więc bardzo łatwe w użyciu.

Przygotowywanie posiłków

Kuchenki elektryczne powinny zawierać również nowoczesny okap. Jest to urządzenie zawierające mechaniczny wentylator, który wisi nad kuchenką. Usuwa z powietrza nieprzyjemne zapachy, opary, dym, ciepło i parę wodną poprzez odprowadzanie powietrza i filtrację. W kuchniach komercyjnych okapy wylotowe są często używane w połączeniu z urządzeniami tłumiącymi pożar, dzięki czemu opary z pożaru są odpowiednio wentylowane. Komercyjne okapy wentylacyjne można również łączyć z wentylatorem świeżego powietrza, który zasysa powietrze z zewnątrz, cyrkulując je z oparami kuchennymi, które są następnie wyciągane przez okap. Okapy wylotowe prawie zawsze zawierają wbudowane oświetlenie, dzięki któremu kuchenka elektryczna jest prawidłowo oświetlona z góry. Ma to wiele zalet, ponieważ w ten sposób łatwiej jest gotować swoje ulubione posiłki. Okapy odciągowe mogą być wykonane z różnych materiałów, w tym: stali nierdzewnej, miedzi, brązu, srebra niklowego, cynku, szkła hartowanego, drewna, aluminium, mosiądzu, tworzyw sztucznych odpornych na wysoką temperaturę.